Interview: Designer Saba Tark

 

 

Jonge modeontwerper Saba Tark exposeerde haar collectie Nomads of the World eind 2014 in het Centraal Museum in Utrecht, waarna het museum één van haar stukken heeft gekocht. Wat is haar volgende stap?

Waar kennen we je van?

Saba Tark: “Ik ben in 2014 afgestudeerd aan de HKU in Utrecht. Mijn afstudeercollectie was genomineerd  voor de Frans Molenaar prijs, maar ik heb helaas niet gewonnen. Wel werd ik door het Centraal Museum uitgenodigd om mijn collectie te exposeren. Het was heel spannend voor mij om daar mijn werk te laten zien. Het was tegelijk met de expositie van Piet Paris, dus dat trok veel bezoekers.”

 

 

Wat is jouw handelsmerk?

“Alles in mijn collectie is met de hand geweven, zelfs de schoenen. Ik heb 120 meter stof geweven voor in totaal zeven outfits. Ik wil alles zelf ontwikkelen en echt iets nieuws neerzetten. Maar dat kost veel tijd en geld. Ik was een jaar van tevoren al begonnen met mijn afstudeercollectie. Ik heb zelf de garens ontwikkeld, onder andere van gerecycled plastic van flessen. Ik was altijd al bezig met stoffen. Die passie komt van mijn oma’s, de ene was textielontwerper en de andere couturier.”

 

 

Waar ben je nu mee bezig?

“Ik werk aan een nieuwe collectie. Alleen het experimenteren kost al maanden. Ik wil andere textieltechnieken combineren met weven, zoals printen. Ik wil laten zien dat je met weven ook moderne dingen kunt doen. Zoals 3D weven met plastic en materialen. Dat het Centraal Museum stukken uit mijn collectie heeft aangeschaft geeft me het gevoel dat ik speciale dingen maak.”

 

 

Waar wil je naartoe?

“Ik ben nu met een ready-to-wear lijn bezig, maar blijf daarnaast couturestukken maken. Omdat het zo arbeidsintensief is en zoveel veel geld kost is het niet mogelijk om mijn kleding echt te verkopen. Ik ben nu aan het onderzoeken hoe ik het goedkoper kan maken. Maar ik wil de essentie niet verliezen door in China te gaan weven. Ik zoek het eerder in de combinatie met minder arbeidsintensieve materialen. Het moet wel een beetje commercieel zijn zodat het verkoopbaar is en ik weer verder kan. Ik heb toch inkomsten nodig.”

 

 

Waar financier je dan alles van?

“Mijn volgende collectie kan ik financieren dankzij de aankoop van het Centraal Museum. Anders zou ik dat echt niet kunnen betalen. Ik vind het belangrijk om dat geld te investeren in de nieuwe collectie. Het voelt alsof het Centraal Museum me heeft gesteund om met iets nieuws te komen.”

 

 

Is de volgende stap een show tijdens de Amsterdam FashionWeek?

“Misschien wel, maar pas als ik er echt klaar voor ben. Veel jonge designers willen meteen elk seizoen showen en dan zie je soms dat het resultaat niet goed is. Een show kost zoveel geld, dat gaat soms ten koste van wat in de collectie wordt geïnvesteerd. Dan is het te snel gedaan en is de kleding niet goed afgewerkt. Dat wil ik niet. Ik wil geen slechte recensies. Ik wil op hetzelfde  niveau blijven, dus dan wacht ik liever nog even met showen.”

 

 

Door Rosita van der Kwaak.

 

View the orginal article on: http://www.textilia.nl/Ondernemen/Interview_designer_Saba_Tark-150216122251#.VON9b0LWSoI