Nomads Of The World on Style indicator.

De moderne nomaden van Saba Tark

Tot eind deze maand is de handgeweven collectie Nomads of the World van Saba Tark nog te bewonderen in het Centraal Museum in Utrecht. De presentatie is de eerste in een reeks exposities waarin het museum en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht gezamenlijk veelbelovende talenten presenteren. 

Voor haar eindexamenproject Nomads of the World liet de in Bagdad geboren Saba Tark zich inspireren door nomadenvolken uit verschillende delen van de wereld. Vanuit dit perspectief creëerde ze een collectie voor een moderne stam die de dagelijkse hectiek ontvlucht en een avontuurlijke reis maakt op zoek naar

vrijheid.

Tark wapent haar vrouwen met robuust volume en van het lichaam afstaande vormen waarvoor ze verschillende ambachtelijke weeftechnieken combineerde tot 12 tactiele materialen gemaakt van polymorf, wol, denim en zijde. Voor haar silhouetten ging Tark uit van rechte lappen die door middel van moulage technieken rond het lichaam zijn geplooid en gevouwen. Met deze ‘zero waste’-ontwerpmethode wist de ontwerper het textielafval tot 80% te verminderen. Omdat voor Tark niet alleen het eindresultaat, maar ook het maakproces –  het concept, het weven, het knippen, het borduren met edelstenen en andere handmatige afwerkingen – belangrijk is toont de expositie ook moodboards, samples van materialen en weefgetouwen.

 

Original article on http://www.styleindicator.com/de-moderne-nomaden-van-saba-tark/